Sevärdheter

Själva stadsbilden av Tokyo är en sevärdhet i sig med sina skyskrapor, neonskyltar och sin atmosfär. Ungefär 4,8 miljoner utländska och 420 miljoner inhemska turister per år besöker staden. Några av de mest populära sevärdheterna är Tokyo Tower och museet National Art Center Tokyo. Det är inte lönt att försöka upptäcka hela staden under en och samma resa. Försök istället planera dina dagar så att du hinner med flera sevärdheter inom samma område under samma utflykt.

Tokyo Tower

Det Eiffeltornsinspirerade Tokyo Tower står i stadsdelen Minato men är med sina 332 meter synligt från de flesta centrala delarna av staden. På dagtid är tornet orange och vitt för flygsäkerhetens skull, men på kvällarna lyses tornet upp i olika färger. Sen tornet öppnade 1958 har fler än 150 miljoner människor besökt det och njutit av utsikten. På botten finns museum, restauranger och souvenirbutiker. Tokyo Tower har öppet 9 – 22 alla dagar, mer information och vägbeskrivning hittas här.

National Art Center Tokyo

Mellan stationerna Roppongi och Nogi-zaka ligger museet National Art Center Tokyo. Med sina 14 000 kvadratmeter är museet landets största konstutställningsplats. Samlingarna innehåller föremål från 1900-talet men också modern konst. I området finns även museerna Mori Art och Suntory Museum of Art. Samtliga har öppet alla dagar utom tisdagar. Inträdena varierar beroende på aktuella utställningar.

National Sumo Stadium

National Sumo Stadium utövas bland annat boxning, wrestling och förstås Japans nationalsport sumobrottning av kämpar i 170-kilosklassen. Det kan vara värt att kolla upp om det pågår en sumo turnering när man är i Japan då det är en riktigt minnesvärd upplevese. Det finns sex sumo turneringar per år, tre av dessa är i Tokyo. De andra tre är i Osaka, Nagoyaoch Fukuoka. Turneringarna håller på i 15 dagar, från söndag till söndag. Arenan används också till vissa musikkonserter och högtidsfirande, till exempel på nyårsafton. Här finns också ett museum om sportens historia. Anläggningen heter Ryōgoku Kokugikan på japanska och ligger på 1-3-28 Yokoami vid stationen Ryōgoku.

Happoen

I distriktet Shirokanedai ligger parken Happoen vars namn betyder ”vacker från alla håll”. Här kan du se en äkta japansk trädgård med alla klassiska beståndsdelar – urgamla bonsai-träd, tehus och en klassisk japansk villa. I tehuset serveras fika av kimonoklädda japanska kvinnor. Parken når du via tunnelbanestationen Shirokanedai. På helgerna kan du se japanska bröllopssällskap posera för fotografering i parken.

Asakusa Kannon Onsen

Det traditionella japanska badhuset Asakusa Kannon Onsen är en upplevelse för både kropp och själ. Här badar gästerna i bassänger fyllda av vatten från varma, naturliga källor. Innan badet måste man tvätta både hår och kropp väldigt noga. Tvål, schampo och handduk ingår i entrépriset. Kvinnor och män badar var för sig. Badet ligger på 2-7-26 Asakusa, nås från tunnelbanestationen Asakusa och har stängt på onsdagar.