Frågor & Svar

Undrar du något om Tokyo eller inför din resa dit? Vi hjälper dig med dina frågor! Här publicerar vi de vanligaste frågorna vi fått från våra besökare tillsammans med svar.

Behövs visum?
Nej, det behövs inget visum för vistelse upp till 90 dagar. Vill man stanna längre så krävs visum. Dessa är kostnadsfria och rätt så lätta att få, enklast genom att kontakta Japanska ambassaden.

Hur tar jag mig runt i Tokyo?
Tokyo har ett av världens mest välutbyggda tunnelbanenät och många avgångar varje dygn. Trafiken är inordnad i olika zonsystem – ju längre du åker desto dyrare blir det. Du kan endast köpa enkelbiljetter. På bussen kliver du på fram om du vill betala direkt. Då betalar du en fast summa oavsett hur långt du åker. Kliver du på bak får du gå fram och betala när du kliver av. Undvik att åka taxi, det är dyrt. På tunnelbanan kan du betala kontant eller köpa ett laddningsbart kort. Alla stationsutrop är på japanska.

Hur stor är tidsskillnaden mellan Japan och Sverige?
Tokyo ligger åtta timmar före svensk tid, sju timmar under sommartid.

Är elen och el uttagen annorlunda i Japan?
Ja, det behövs en adapter för att få svensk elektronik att fungera, då strömmen i Japan är 100 volt, 50 Hz i östra landet och 60 Hz i västra delen av Japan. Elprylar som går att ställa om till 110 volt funkar men det behövs en eladapter för uttaget då Japan precis som USA använder platta stift.

Var kan jag hitta telefon?
Telefonkiosker finns över hela staden. Enklast och billigast är att köpa telefonkort.

Kan jag dricka kranvattnet i Tokyo?
Ja.

Går det bra att prata engelska med Tokyoborna?
Tyvärr är det väldigt få japaner som pratar engelska, men människorna är mycket tålmodiga och hjälpsamma när det kommer till att peka på kartor eller försöka kommunicera på annat sätt. Yngre människor och personer i serviceyrken pratar engelska i högre utsträckning.

Vad är onsen för något?
Onsen är en het källa men begreppet används också för att beskriva anläggningarna (hotell och spa) runt de varma källorna. De varma källorna används alltså som allmänna badplatser.

Ska man lämna dricks och hur mycket?
Det ges ingen dricks i Japan. Vissa restauranger och hotell lägger dock till en bordsavgift, den brukar vara 10% av beloppet.