Mat & Dryck

Prova dig fram bland det japanska kökets alla exotiska maträtter, men ta det försiktigt med ätpinnarna. Japanerna är ett inbitet etikettsfolk, och bordsskicket är inget undantag. Läs igenom de viktigaste grundreglerna innan du utforskar Tokyos delikatesser.

Sushi

Är du i Tokyo är sushi en självskriven rätt på menyn. Du kan äta sushi i oändliga smakkombinationer, vid ett gatukök eller från ett löpande band på restaurang. På dessa restauranger med så kallad roterande sushi tar du en tallrik du tycker ser god ut från bandet. En tallrik innehåller oftast två bitar och kostar mellan 8 och 40 kronor.

Andra specialiteter

På den japanska menyn finns mycket mer än sushi. Nudelsoppa är populärt, liksom japansk omelett, tofu och diverse fiskrätter.

Etikett

På japanska restauranger får gästen ofta en fuktig handduk av servitören att tvätta händerna i. Servitören hämtar handduken när du är färdig och tar din beställning. Peka inte på någon eller något med ätpinnarna, och vänd på pinnarna om du ska ta en matbit från ett gemensamt uppläggningsfat. Det förväntas aldrig av kunden att lämna dricks efter maten, däremot uppskattas en komplimang till kocken.