Nöjen & Utflykter

Utbudet i Tokyos nattliv är i klass med världsstäder som New York eller London och innehåller mer därtill – här kan du hyra ett eget karaokebås tillsammans med dina vänner, mingla bland seriefigurer i Tokyo Anime Center eller utforska teknikens högborg i Sonys showroom.

Klubbar

Alla musikstilar finns representerade bland Tokyos nattklubbar. Oavsett om du gillar stentung hip-hop eller salsahouse finns det en klubb för dig. Inträdena kan vara något dyra på många ställen, men då ingår istället en drink i priset. Klubbarna gästas ofta av internationella DJ:s som kämpar för att få sina namn kända i stan, men det finns också ett stort utbud av liveställen att gå till. De allra största partyområdena är Shibuya och Roppongi. Här finns gott om klubbar som håller öppet ända till fyra på morgonen. Några av dem är Muse, Yellow och Womb.

Tokyo Anime Center

Tokyo Anime Center är ett riktigt paradis för den som gillar anime och manga. Här arrangeras regelbundet evenemang så som mässor eller intervjuer med kända tecknare. Centret ligger på fjärde våningen i UDX-byggnaden i distriktet Akihabara.

Sony Showroom

I shopping- och nöjesdistriktet Ginza finns teknikutställningen Sony Showroom. På centrets sex våningar får besökarna en inblick i hur fantastiskt långt teknikutvecklingen kommit och vart den är på väg. Var beredd på häpnadsväckande utställningar om samspelet mellan människa och teknik. Här introducerades tekniska sensationer så som robothunden Aibo. Besökarna får prova på att använda den allra senare hemelektroniken.

Nöjesfält

Det finns flera stora nöjesfält i Tokyo. Det mest centrala är Tokyo Dome City Attractions som finns i närheten av Tokyo Dome. Alla åkattraktioner ingår i inträdet, och du når parken från stationerna Suidobashi eller Korakuen. Ungefär 15 minuter med tåg utanför staden ligger Disneyland Tokyo. Kliv av vid stationen JR Maihama. Den enorma parken är indelad i sju zoner och innehåller mängder med åkattraktioner och olika föreställningar.

Festivaler

Färgsprakande festivaler, så kallade matsuri, arrangeras året runt i Tokyo. En av de mest kända är Sapporos snöfestival i början av februari. Festivalen har blivit känd över hela världen för de fantastiska och enorma snöskulpturerna som byggs i stadens parker. I mitten av maj äger populära Sanja Matsuri rum i Asakusa i Tokyo då människorna bär en så kallad mikoshi, ett slags transporthus för andar, genom stadens gator. Oavsett vilken festival på året det handlar om så är en hejdundrande parad nästan alltid ett givet inslag i festligheterna.

Shopping

I prylmeckat Tokyo kan du hitta precis allt. Betalkort så som VISA accepteras inte i alla butiker i Tokyo. Se istället till att ha kontanter med dig på staden. Även om Tokyo har en av världens lägsta brottslighetsstatistik bör du inte gå omkring med plånboken i bakfickan i folktäta områden. I Japan prutar man inte på varor i butiker, men på marknader går det bra.

Områden

Boulevarden Omotesando mellan Aoyama och Harajuka är fylld av internationella designmärken. Här kan du shoppa Armani och Gucci men även kläder från kända japanska designers. Stadsdelen Akihabara är också känt som elektronikstaden, och det är hit man åker för att hitta de prylar som inte går att få tag på någon annanstans. Här finns det allra nyaste, men också det allra äldsta – du kan hitta såväl en ultramodern digitalkamera som ett gammalt Nintendospel från 80-talet. Området består av mängder av småbutiker och det kan vara svårt att veta var man ska börja. En bra regel är att leta på de största gatorna efter nya produkter, och på de mindre bakgatorna om du är ute efter äldre elektronik.

Marknad

Första och sista söndagen varje månad hålls en loppmarknad i Togo-jinja i Harajuku. Här kan du fynda japanska kläder och prylar, i synnerhet i slutet av dagen när försäljarna är trötta och mer angelägna om att bli av med sina varor. Här går det bra att pruta.